tl:dr – Kernel headers for 5.3.0 have changed so modules for older Nvidia cards no longer build. Downgrade to the last known good kernel (e.g. 5.0.0-37-generic) and you should be good.

So, I woke up this morning (blues riff), extra early in order to bash out some client work before heading to the gym. I turned on my computer and was greeted by the sight of my login screen, low res, and only on one monitor.

Nothing with computers, it seems, is going to be easy.

I remembered that I had done an apt-get upgrade the previous night, and this has in the past knocked the Nvidia drivers out of whack, so I reinstalled the drivers for my card apt-get remove nvidia-driver-390; apt-get install nvidia-driver-390 and restarted.

No joy.

Fine, I’ll install the official drivers from the Nvidia binary. Never failed before.

Bang. Wouldn’t build.

Ok. Time to dig a little deeper.

I went back to the distro drivers, and this time removed them completely; apt-get remove nvidia-driver-390 --purge; apt-get autoremove; apt-get install nvidia-driver-390.

Still no joy.

However, picking apart the build logs, and we have our first clue. A bunch of build errors to do with the Nvidia modules. Seems that the drivers were not able to build against the current kernel.

Looking at my /boot/ I can see that a new kernel (5.3.0) was installed as part of the upgrade. It looks like the kernel headers have been changed about, and this has broken older drivers.

So, there are two possible solutions – use a newer version of the Nvidia drivers (which isn’t possible for me since I have a pretty old GForce card installed), or roll back to the previous kernel.

First, remove the 5.3.0 kernel: apt-get remove linux-image-5.3.0-26; apt-get remove linux-headers-5.3.0-26

You’ll get a warning if you’re currently running this kernel, don’t worry, we’ll sort that out now.

Make sure you’ve got the working kernel installed apt-get install linux-image-5.0.0-37 linux-headers-5.0.0-37

Now, make sure grub boots this module. Edit /etc/default/grub and change GRUB_DEFAULT to GRUB_DEFAULT="Advanced options for Ubuntu>Ubuntu, with Linux 5.0.0-37-generic" (or whatever the particulars of your last working kernel was – ls -larth /boot to show the history).

Update your boot, update-grub

Reboot, and then log in to the console, and reinstall your Nvidia drivers: apt-get remove nvidia-driver-390 --purge; apt-get autoremove; apt-get install nvidia-driver-390

All being well, the Nvidia drivers should build this time. Reboot one last time, and you’re good!

Hope this helps.